Supply Chain en duurzaamheid, zó wordt de branche groener!

22 maart 2024

Duurzaamheid neemt een steeds belangrijkere rol in in ons dagelijks leven, het wordt daarom ook steeds duidelijker dat bedrijven stappen naar een milieuvriendelijkere bedrijfsvoering kunnen zetten. Ook in de Supply Chain branche wordt hier steeds meer aan gedaan. Maar op welke manieren wordt deze branche nu groener en hoe kan er nog meer bijgedragen worden aan een duurzamere toekomst? 

Implementatie van RFID-technologie

RFID (Radio Frequency Identification) wordt steeds meer gebruikt in supply chain management. Door RFID-tags te gebruiken, kunnen bedrijven nauwkeuriger de locatie van hun goederen volgen, waardoor ze beter kunnen plannen en efficiëntere routes kunnen maken. Het resultaat?  Er wordt minder brandstof gebruikt en er komt minder CO2 vrij. Mooi toch?  

Supply Chain Branche Wordt Groener In De Natuur Foto

Duurzame verpakkingsmaterialen

Een andere belangrijke stap naar een groenere supply chain is het gebruik van duurzame verpakkingsmaterialen. Bedrijven kunnen kiezen voor biologisch afbreekbare of recyclebare verpakkingen, zo wordt de hoeveelheid afval minder. Veel voedingsmiddelenproducenten zijn dan ook bezig met het implementeren van deze verpakkingsmaterialen.  

Reverse logistics programma's

Reverse logistics richt zich op het beheren van de retourstromen van producten, zoals retouren en recycling. Door een reverse logistics programma te implementeren, kunnen bedrijven ongebruikte producten terugnemen, recyclen of opnieuw verkopen waardoor de hoeveelheid afval wordt verminderd. Zo komen we een stapje dichter bij een wereld waar meer wordt hergebruikt.

Samenwerking met duurzame leveranciers

Het selecteren van duurzame leveranciers is een belangrijke manier om een duurzamere supply chain-branche te creëren. Als bedrijven hun leveranciers strenger selecteren op milieuvriendelijkheid en met hen samenwerken, wordt de supply chain een stuk duurzamer. Denk aan zaken zoals het verminderen van afval en het stoppen (of gedeeltelijke stoppen) met het gebruik van schadelijke chemicaliën.

Supply Chain Branche Wordt Groener Foto Kantoor

Gebruik van hernieuwbare energie

Het investeren in hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, kan helpen om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen en zo de impact van de supply chain-branche op het milieu te verminderen. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen installeren op hun magazijnen en distributiecentra om het energieverbruik en CO2-uitstoot te verlagen

Draag jij bij aan een groenere Supply Chain branche?

Druk dan op de button om direct al onze Supply Chain vacatures te bekijken!

 

Bekijk de vacatures